Konopie dla zdrowia

Konopie dla zdrowia

Konopie były dawniej ważnym elementem codziennej diety. Dziś ta roślina jest głównie kojarzona z marihuaną, dlatego obawiając się o jej działanie psychoaktywne rezygnujemy z tego bogatego źródła cennych składników.

Ostatnio coraz częściej mówi się o konopiach w kontekście leczenia nowotworów oraz padaczki. Temat budzi wiele kontrowersji głównie ze względu na fakt, że roślina ta jest kojarzona z marihuaną. 


Jak jest naprawdę? Konopie indyjskie (to właśnie z nich wytwarzana jest marihuana) uznawane są za narkotyk. Oprócz suszu z liści, pozyskuje się z niej również olej, w niektórych krajach uznawany za skuteczny lek w terapii nowotworowej, w Polsce zaś zakazany. Z kolei konopie siewne są w naszym kraju całkowicie legalne i znane od wielu lat. Dawniej roślina ta była często uprawiana i przetwarzana na różne sposoby: tłoczono z niej olej, z nasion wytwarzano mąkę, zaś z włókien – płótno i żagle. Dziś znowu zaczynamy doceniać konopie, a żywność z ich dodatkiem wraca do łask.

Wartościowe składniki konopi

W konopiach siewnych występuje CBD, czyli kannabidiol – substancja o właściwościach neuroaktywnych i neuroprotekcyjncyh. Jest ona całkowicie bezpieczna i nie ma działania psychoaktywnego. Chociaż w zależności od odmiany występuje w konopiach w najwyższym stężeniu, podobnie jak THC (działająca psychoaktywnie), to nie powoduje odurzenia, a nawet pomaga w leczeniu choroby Alzheimera i padaczki. 

Jednymi z najcenniejszych dla naszego zdrowia składników konopi siewnych są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3 w idealnych proporcjach 3:1. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza ich samodzielnie, olej z konopi jest nieocenionym źródłem tych składników. Oprócz tego zawiera on witaminy, aminokwasy, przeciwutleniacze i minerały, a tym samym jego spożywanie niesie szereg korzyści dla naszego organizmu – obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na układ krążenia i pracę serca, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność i łagodzi stany zapalne. 

Jeśli szukamy wartościowego oleju z konopi, wybierajmy ten tłoczony na zimno, bo tylko taki będzie zawierał wszystkie wymienione wyżej składniki. Ma on ciemnozłotą barwę i orzechowy smak; doskonale komponuje się z sałatkami, pieczywem, czy bakaliami. 

Oprócz oleju, do codziennej diety warto wprowadzić również nasiona konopi siewnych i wytwarzaną z nich mąkę, które są niezwykle bogate w białko, a przy tym zawierają niewiele węglowodanów. W sklepach oferujących żywność z konopi znaleźć można ponadto makarony z ich dodatkiem, kawę oraz herbatę.

Nie tylko dla zdrowia

Olej konopny nie tylko pozytywnie działa na nasz organizm od wewnątrz, ale jest również przydatny w pielęgnacji skóry. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i regeneracyjne, nierzadko dodawany jest do różnego rodzaju kosmetyków, a zwłaszcza tych przeznaczonych dla osób zmagających się z trądzikiem, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry. Jego dobroczynne właściwości docenią osoby ze skórą suchą. 

Coraz łatwiej kupić też szampony i odżywki z dodatkiem oleju z konopi siewnych, a nawet powstają specjalne serie do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt, które nie mają w swoim składzie substancji drażniących. 

Warto jednak pamiętać, że olej w czystej postaci jest hipoalergiczny, a tym samym bezpieczny dla każdego rodzaju skóry – od normalnej, poprzez alergiczną i nadwrażliwą, aż po dziecięcą. Być może jest on więc dobrą alternatywą dla produktów drogeryjnych, które nie zawsze okazują się dla nas korzystne.

     0komentarze