Olej konopny - zastosowanie

Olej konopny - zastosowanie

Konopie mogą służyć do wyprodukowania kilku rodzajów olejów.  Jeden z najpopularniejszych to olej, który już w dawnych czasach gościł na polskich stołach.

Zastosowanie oleju konopnego

Nie każdy wie, że są regiony w Polsce, w których tradycyjnym tłuszczem spożywczym był, i nadal jest właśnie olej konopny! Tłoczony na zimno z nasion konopi, dzięki czemu jest bogaty w wartości odżywcze, a najważniejsze z nich to idealnie zrównoważone kwasy OMEGA 3, 6 i 9. Smak oleju przypomina mi zioła, jest głęboki i wyrazisty, kolor jest ciemno zielony, a to dlatego, że konopie zawierają duże ilości chlorofilu. Najbardziej lubię go dodawać do sosów albo dresingów, świetnie smakuje w połączeniu z warzywami i serami. Nie można na nim smażyć, gdyż nie lubi wysokich temperatur.

Oprócz zastosowania oleju z konopi w kuchni możemy stosować go jako kosmetyk do całego ciała. Świetnie pielęgnuje cerę tłustą i mieszaną, doskonale odżywia i oczyszcza cerę. Możemy go stosować z kremem do twarzy, bądź zamiast kremu dodając kwas hialuronowym. Świetnie się sprawdza jako baza do maseczek z glinkami, jak i do nawilżenia naszego ciała zamiast balsamu.

 

Właściwości oleju konopnego

Olej konopny jest bogaty w  kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowy,  witamina A,  witamina K, witaminy z grupy B, witamina D i E, fitosterole, oraz  minerały.

Olej konopny na stałe powinien zagościć w naszej kuchni gdyż może nam pomóc uniknąć niektórych chorób takich jak: nowotwór, miażdżyca, choroby skóry, choroby układu pokarmowego, alergie. Olej z konopi wpływa zbawiennie na odporność naszego organizmu, wspomaga trawienie, wypłukuje tzw. zły cholesterol.

Polecam go wszystkim!

Interesujący artykuł o poruszanej tematyce znajdziesz na naszej stronie Olej CBD.

     0komentarze